Ahol az álom és a munka találkozik...

Álommunkagyár

7 munkahelyi motivációgyilkos

2017. július 14. - Kiss Tibor Álommunkagyár

angry-2191104_1920.jpg

Hogyan válhat egy munkahely élhető hellyé az ott dolgozók számára? Ehhez néha csak annyi kell, hogy ne lehetetlenítsük el a munkatársak helyzetét a nemtörődömségünkkel.
Összegyűjtöttem néhány olyan dolgot, mely az emberek motivációját képes csírájában elfojtani a munkahelyeken, pedig egy kis odafigyeléssel mindegyiket könnyedén el lehetne kerülni.

1. Megfelelő munkaeszközök hiánya

Nevetségesnek tűnhet, de nem is gondolnánk, hogy hány munkahelyen okoz fejfájást az az alapvető probléma, hogy a dolgozóknak nem állnak megfelelő munkaeszközök a rendelkezésükre ahhoz, hogy elvégezzék a feladataikat. Fúrás fúrógép nélkül, takarítás takarítószer nélkül, informatikus számítógép nélkül, csak néhány ilyen dolog a sorban…
Persze a magyar ember leleményes – gondolhatják sokan. Mégis csak a szöszmötölés, amit ez a probléma eredményez, már önmagában is rengeteg időt vesz el, a többi negatív hatásáról pedig ne is beszéljünk.

desk-600482_1920.jpg

2. Megbecsülés és figyelmesség teljes hiánya

Az egy dolog, ha a pozíciódra többen állnak sorban, de egész más hangsúlyt kap mindez, ha ezt rendszeresen az orrod alá is dörgöli valamely felettesed. Ezzel motiválni nem, maximum elkedvetleníteni, feldühíteni, elkeseríteni lehet csupán. Nyilván senki sem érezné magát jól egy ilyen helyzetben…
Persze a megbecsülés hiánya a figyelmesség terén is megmutatkozik, mely sokszor a közönyösség formájában ölt testet. Erre példa, amikor semmibe veszik a kéréseidet, és szinte teljesen figyelmen kívül hagyják az esetlegesen felmerülő igényeidet és problémáidat. Ez az „Oldd meg, nem az én dolgom!” tipikus esete.

3. Tájékoztatás hiánya

Sokan szívesen tennék a dolgukat, elvégeznék a feladatukat, ha egyáltalán tudnák, hogy mi is az pontosan. Elképesztően lelombozó hatású, mikor valaki feleslegesen, hosszasan dolgozik például egy projekten, amit egyébként már időközben lefújtak, vagy megváltoztak a feltételei, csak őt elfelejtették erről tájékoztatni.
–Te nem tudtad?  –hangzik el ilyenkor gyakran a kérdés egy mosoly kíséretében a felettestől.
Kevesen képesek ekkor megőrizni a nyugalmukat, különösen, ha úgy érzik, hogy tétje van a dolognak.

checklist-2277704_1920.jpg

4. Nem tisztázott munkaköri feladatok

Tipikus példája ennek, mikor munkaköri leírás ide vagy oda, az ember nem tudja, hogy az adott feladat az ő „hatáskörébe” tartozik-e vagy sem. Általában az ehhez hasonló eseteknek az olyan szituációk ágyaznak meg, amikor korábban valakit hol azért hordtak le, mert nem végzett el egy feladatot, hol pedig azért, mert hasonló helyzetben épp fordítva járt el. Az utasításokban való következetesség és értelem hiánya ágyaz meg általában az ilyen problémáknak.

5. Kivételezések

Nyilván a kivételezések romboló hatásait nem kell különösebben magyarázni. Sokan találkoztak már ezzel a jelenséggel. Fokozni ezt a tapasztalatot már valószínűleg csak azzal lehet, ha a kivételezett személy még a babért is learatja mások helyett.
Ember legyen a talpán, aki egy ilyen közegben is meg tudja őrizni motivációját.

6.Alapvető szabadság hiánya

Sokaknak lehet ismerős a helyzet, amikor valaki a munkahelyen úgy érzi magát, mintha börtönben lenne. Ez rendszerint az alapvető szabadság biztosításának a hiányából fakad. Szélsőséges, mégis létező példa, amikor az alapvető szükségleteik kielégítése is nehézkes a dolgozóknak. De „csupán” az is elég lehet mindehhez az érzethez, hogyha szúrós szemmel néznek az illetőre, amikor például egy kávé vagy egy séta erejéig fel mer állni a helyéről, vagy épp csukott szemmel relaxál egy percre. Továbbá hasonlóan hathat az is, ha valaki munkaidőben nem használhatja a telefonját, pedig munkaköre ezt a korlátozást egyáltalán nem indokolja. Ezek mind-mind a motiváció és az elégedettség csökkenéséhez vezethetnek, gyakran drámai mértékben.

7. Megrovás van, dicséret nincs

Amikor a jó vagy kiemelkedő feladatmegoldást szó nélkül hagyják, a legapróbb tévedést vagy hibát pedig a szemünkre vetik, az igencsak elkedvetlenítő tud lenni már viszonylag rövidebb távon is. Sok vezető él ezzel a módszerrel, de ennek eredménytelensége és romboló hatása vitathatatlan még abban az esetben is, ha az emberséget nem vesszük figyelembe a mérlegelésnél.

girl-1064658_1920.jpg

Mindegyik felsorolt pont már önmagában is elég ahhoz, hogy egy munkahely esetében lényegesen lecsökkentse az ott dolgozók motivációját, mely egyébként az eredményességre, termelékenységre is hatással van.
Harmonikus, békés környezetben az elvégzett munkában is ezek a minőségek fognak megjelenni, ezzel szemben a felsorolt problémák megléte ugyanígy „beszivárog” a végeredménybe, a produktumba is.
Mindenkinek közös érdeke tehát, hogy a munkahelyek élhető hellyé válhassanak legalább azáltal, hogy a felsorolt problémáknak nem biztosítanak terepet. És ehhez mindössze egy kis odafigyelésre van szükség a vezetők részéről.
Ha te egy vezető vagy, aki befolyással tud lenni ezekre a tényezőkre, akkor kérlek, igyekezz őket az emberség irányába elmozdítani. Ha pedig alkalmazottként olvasod ezeket a sorokat, akkor próbálj meg te magad emberibb oldaladdal fordulni a munkatársaid felé. Hidd el, már ez is sokat segíthet.

Fotók: Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://alommunkagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9112659009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.