Ahol az álom és a munka találkozik...

Álommunkagyár

Az álommunka nyomában - Betekintés (1.részlet)

2017. július 12. - Kiss Tibor Álommunkagyár

alommunka_nyomaban_kep_1_reszlet.jpg

 

Betekintés

 

Ezt a könyvet az álommunkáról szerettem volna megírni.
Ezzel a szándékkal álltam neki az első mondatok lejegyzésének.
De szerettem volna azt is, ha mindez a munkán túlmutatna, és beleszövődne a mindennapjaink, az élettapasztalataink hátterében rejtőző láthatatlan erő vagy varázs is, mely bár világunkat építi, mozgatja valamint egyben tartja, de létezését inkább csak sejtjük és érezzük.
Ez a kötet az álommunkát kutatja, de nem csak a külvilágban, hanem magában az emberben is. Egy utat követ végig, mely az emberi nagyságban végződik.
Szó van benne munkáról, álmokról, önmegvalósításról, kiteljesedésről, problémákról és akadályokról egyaránt.
Nem egy univerzális receptet kínál, amivel a hozzávalók segítségével egy álommunkahelyen találhatod magad. Sokkal inkább rávilágít dolgokra, problémákra, valamint keresi az értéket a mindennapokban, a környezetünkben, és ami a legfontosabb, magában az emberben. Próbál a történések, jelenségek mélyére nézni, és meglátni azt, ami mögöttük van.


Ahogy nem recept, úgy nem is valamiféle karrier tanácsadás ez.
A sorokkal nem pályafutásokat, állásokat elemzünk, tervezünk, hanem azokat olvasva önmagunkat, a helyünket, a feladatunkat kutatjuk a világban. Legalábbis többek között ez volt a célom, mikor lejegyeztem őket.
Remélem némiképp sikerült is.
Az első oldalaknál a környezetemben élők, ismerőseim, barátaim tapasztalataiból indultam ki. Kérdeztem őket a munkával kapcsolatos élményeikről, elképzeléseikről, vágyaikról.
Azért tartottam fontosnak mindezt, hogy válaszaik ezáltal elindíthassanak engem az úton, és képet fessenek számomra mindarról, amit az emberek úgy általában magáról a munkáról esetleg az álommunkáról gondolnak.
Sok érdekes választ, történetet hallottam, és ezek a téma olyan kis szegleteit is megcsillantották nekem, melyekkel egyébként nem biztos, hogy foglalkoztam volna.
A válaszok, az elképzelések, a vélemények összecsengtek. Sok hasonló pont volt közöttük.
Először ezeken szaladtam végig, keresve bennük az értelmet, a rejtett értékeket.
Ahogy a teleírt lapok szaporodtak, egyre mélyebbre és mélyebbre merészkedtek a sorok. A téma olyan részleteit, vetületeit fedve fel, melyek olykor számomra is nagy meglepetéssel szolgáltak. Egy idő után a leírtak már nem is igazán a munkáról kezdtek szólni, hanem inkább mindarról, ami mögötte van.
Előkerült önmagunk szerepe, vélekedéseink, tetteink fontossága az álommunka megtalálásában, elérésében.
Szóba került a személyes felelősség, valamint hozzáállásunk jelentőségének kérdése is.
A fejezeteken végig haladva kiderül, hogy talán a világ nem is teljesen olyan hely, mint ahogyan azt eddigi életünkben láttuk. És talán az álommunka sem olyan elérhetetlen, mint azt oly sokan gondolják…
Lehet, hogy valójában közelebb van hozzánk, mint hinnénk. Közelebb, mint bármi más a világon.
Lehet, hogy minden, ami körülöttünk és bennünk van, egészen másként is megélhető és felfedezhető.
Megeshet az is, hogy az álommunkáról sokunknak teljesen hibás kép él a fejében.
Rossz helyen keressük, tévesen értelmezzük azt.
Ahogyan sok esetben önmagunkat is félreértjük…
Ezeknek a felvetéseknek próbál a könyv a végére járni, és általuk hozzá segíteni bennünket önmagunk megismeréséhez, álommunkánk megleléséhez.
Ezt a témát egyúttal a munka és a mögötte megbújó láthatatlan világ szemszögéből megközelíteni nem mindig volt egyszerű. De az oldalak során igyekeztem összefűzni, eggyé kovácsolni ezt a két nézőpontot.
Bízom benne, hogy a leírt gondolatokkal sikerült hidat képeznem a láthatatlan és látható, a munka és önmagunk világa között.
Valamint azt is remélem, hogy ezzel a kis „betekintéssel” sikerült meghoznom a kedved, hogy velem tarts ezen az úton.

A bejegyzés trackback címe:

https://alommunkagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9212628655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.